PIC®
- Inhoudsopgave
- 1. Inleiding
- 2. PIC programmer
- 3. Software PC
- 4. Schrijven van het programma
- 5. Omzetten naar een HEX-file
- 6. HEX-file → PIC®-microcontroller
PIC programmer
Een PIC®-microcontroller is dus een microcontroller wat te vergelijken is met een kleine computer. En om iets nuttig te doen heeft een computer software nodig. Om iets nuttig te doen heeft ook een PIC®-microcontroller software nodig.
Als een gewone computer wordt aangezet, start eerst het Operating System op. Daarna geef je via de GUI of CLI aan welk programma je wenst te gebruiken. Deze manier van werken gaat dus niet op bij een eenvoudige microcontroller.
Wanneer een microcontroller wordt aangezet, voert hij het programma uit dat in zijn flash-ROM geheugen zit. Wanneer je een nieuwe PIC®-microcontroller hebt, dan is zijn flash-ROM leeg. Dus voor je die PIC®-microcontroller iets kan laten doen, zal je een programma naar zijn flash-ROM moeten schrijven. Dit wordt gedaan met een pic-programmer. Op een normale PC wordt de software voor de microcontroller geschreven. Daarna wordt de PC en de microcontroller met elkaar verbonden door middel van een PIC®-programmer en wordt het programma naar de PIC®-microcontroller geschreven. Veel gebruikte programmers zijn de PICKIT2 en PICKIT3 van Microchip zelf. Maar er bestaan tal van andere programmers.
Zelf gebruik ik een heel eenvoudige programmer die ik zelf heb gemaakt en wordt aangesloten op de seriële poort van een PC. Deze programmer bestaat uit wat diodes, condensators, één transistor en weerstanden. Nadeel is wel dat een seriële poort niet meer aanwezig is op moderne PC’s. Momenteel heb ik nog PC’s met seriële poorten tot mijn beschikking, dus voorlopig voldoet deze eenvoudige programmer prima.