Menu (English) | Linux & Asm x86-32 | PIC microchip | Debian Packages | Links | Javastation Sun | Weblog | About
Menu (Nederlands) | Linux & Asm x86-32 | PIC microchip | Tux maakt koffie | Links |   | Weblog | Over
Laatste aanpassing : 2014-04-10
PIC --> PIC18F452 en 3COM 3C509B Ethernet ISA kaart --> PCB (Printed Circuit Board)

PCB (Printed Circuit Board) voor PIC18F452 en 3COM 3C509B Ethernet ISA kaart


1. Wat? :

Momenteel ben ik bezig met een project waarin ik een PIC18F452 heb verbonden met een 3COM 3C509B Ethernet ISA kaart. Het geheel was opgebouwd op een zgn. experimenteer gaatjes-print. Nu leek het mij interessant om een tweede schakeling op te bouwen, zodat ik rustig kan verder experimenteren aan de eerste schakeling, terwijl de tweede schakeling online is.

Echter, veel goesting om een tweede schakeling te solderen op een gaatjes-print had ik niet, dus leek het mij tijd om eens een poging te ondernemen zelf een printplaat hiervoor te ontwerpen. Met vrije software onder Debian GNU/Linux natuurlijk ;-)

2. De gebruikte software :

De software die ik gebruikt heb, is terug te vinden op de website van het gEDA project. Met de informatie op deze website is het niet zo moeilijk om hiermee zelf aan de slag te gaan.

2.1. gschem :

Het elektrisch schema heb ik getekend met gschem. Als je van het schema later een printplaat wil maken, is het belangrijk om aan elke component een "footprint attribute" mee te geven. Deze footprint geeft de 'mechanische eigenschappen' van de component weer.

2.2. gsch2pcb :

Bij utils vind je het gsch2pcb programma. Met gsch2pcb wordt een tekening gemaakt met gschem omgezet naar een .pcb-bestand dat bruikbaar is voor het programma pcb.

2.3. pcb :

Met het programma pcb kan dan de printplaat ontworpen worden. Eenmaal de printplaat ontworpen is, kunnen er bv. "Extended Gerber RS-274-X"- en "Excellon/NC drill" bestanden aangemaakt worden, waaruit een PCB-fabrikant een printplaat kan maken.

2.4. gerbv :

De "Extended Gerber RS-274-X"- en "Excellon/NC drill" bestanden kunnen door middel van het programma gerbv bekeken worden.

2.5. Opmerking : componenten/footprints :

De meegeleverde libraries van componenten of footprints bij gschem en pcb is eerder beperkt. Natuurlijk kan je deze zaken zelf aanmaken. Zo heb ik de footprint voor de ISA-connector en het PIC18f452-symbool zelf gemaakt. Niet extreem moeilijk, maar zonder RTFM, zou het mij niet gelukt zijn. Gelukkig, ik RTFM altijd met een lekkere hoegaarden, dus dat was best aangenaam ;-)

3. De print laten maken :

Ik heb de printplaat laten maken bij www.eurocircuits.be. Dit was niet zo vanzelfsprekend, omdat deze website enkel toegankelijk is voor IE-gebruikers.

Meer informatie over hoe ik dit heb weten te omzeilen, vind je hier.

4. Het resulaat :

De printplaat afgeleverd door www.eurocircuits.be ziet er zo uit : printplaat voorkant en achterkant

Toen ik uiteindelijk de componenten op de print wou plaatsen, werd al snel duidelijk dat ik over het hoofd had gezien dat bepaalde gaatjes eigenlijk groter hadden moeten zijn. De spanningsregelaar, diode, weerstand en jumpers kan ik op deze manier niet op de print plaatsen. Uiteindelijk heb ik dit met een paar trukken weten op te lossen.

Natuurlijk, deze fout is geheel aan mijzelf te wijten. Ik had deze dingen maar beter moeten controleren. Nu ja, een interessante les die ik geleerd heb voor als ik de volgende print ga ontwerpen :-)

printplaat met componenten

5. Downloads :

Ik heb ondertussen mij bestanden aangepast zodat de gaatjes groot genoeg zijn. Je kan deze bestanden hier downloaden. De .gbr's zijn de "Extended Gerber RS-274-X"-bestanden en de .cnc's zijn de "Excellon/NC drill" bestanden waarmee een PCB-fabrikant een printplaat kan maken.

Merk op dat ik deze tweede revisie niet heb laten maken. Alhoewel ik denk dat er geen fouten aanwezig zijn, is het mogelijk dat er toch nog een aantal dingen verbeterd kunnen worden. Suggesties zijn welkom!



Valid HTML 4.01!
Google